where there´s a will...

domingo, enero 31, 2010 yonneland 6 Comments

Daca un lucru poate fi excelent nu vreau sa ma multumesc cu ceva inferior doar pentru a-mi astampara setea, sau foamea, sau singuratea, sau curiozitatea, sau plictiseala, sau dragostea, sau cumparaturile. Poate sunt pretentii, poate cred ca mi se cuvin prea multe. Nu, nu mi se cuvin, dar daca suntem la stadiul de ceea ce vrem pentru noi pot sa zic atat: vreau pentru mine tot ce e mai bun. Daca nici macar pretentiile nu sunt mari, cum vor fi rezultatele? Poti sa ai mai mult decat ceri? De obicei aici, acum avem parte de mai putin decat cerem. 
Cine stie ce inseamna negocierea, e cam acelasi principiu. Daca incepi negocierea de la o suma mica, sau de la o pretentie mica stii ca mereu oferta va fi si mai mica. Poate viata nu e o negociere constanta, sau poate e. 
Ma distreaza cum stam pe rand sa ne intrebam ce e viata si incercam sa ne dam raspunsuri... de ce ma distreaza? Pentru ca ne certam care are dreptate, care are mai multe argumente, mai multa putere de convingere... si oricat de frumos e raspunsul, orice idee filozofica ar avea la baza tot nu vei sti ca ala e raspusul corect. 
Stii ce vreau de la viata? Acelasi lucru ca si tine(sau cel putin asa sper): vreau sa fiu fericita! Daca fericirea inseamna pace, atunci vreau pace, daca fericirea inseamna prieteni, atunci vreau prieteni, daca fericirea inseamna bucurie, atunci vreau bucurie, s.a.m.d... dar nu stiu exact ce inseamna fericirea, pentru ca nu e o suma a tuturor situatiilor, atat materiale cat si morale si spirituale, toate la excelent. Cred ca fericirea e implinire, e multumire, e pace, e ceva ce porneste din interior si e alterat sau influentat de exterior. Daca toate conditiile ce mi le pun pentru a ajunge sa fiu fericita mi se indeplinesc s-ar putea sa raman dezamagita de rezultat, nu pentru ca nu o sa ajung la starea respectiva, ci pentru ca s-ar putea ca ajunsa la starea aceea sa imi dau seama ca desi toate conditiile sunt indeplinite, eu tot nu sunt fericita. Zicea un scriitor odata o vorba faina: It's too long to wait to be happy, so let's be happy while we're waiting!”. Nu intotdeauna, dar de multe ori fericirea e o alegere constienta. Am motive mereu si sa fiu fericita si sa nu fiu, rezultatul depinde in majoritatea cazurilor de motivele de care aleg sa ma las influentata.
Cei drepÅ£i însă se bucură, se veselesc înaintea lui Dumnezeu ÅŸi chiuie de bucurie. Ps 68:3 
Cine se încrede în Domnul este fericit Ps 16:20 
Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm ÅŸi să ne înveselim în ea! 
Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă! Ps 118

6 pareri:

wake me not

jueves, enero 28, 2010 yonneland 4 Comments



Sincer, sunt intr-o faza de auto-nerecunoastere. Stiam ca hobby-ul meu cel mai sacaitor e sa imi pun toata ziulica intrebari la care sa gandesc prea mult si mai apoi sa nu ajung la nici o concluzie clara. Dar acum nu. Nu ma mai gandesc nici la viata, nici la moarte, nici la nedreptate, nici la merite... am impresia ca sunt in stand-by. Completam azi noapte un chestionar si ma intreba care e starea mea in momentul asta... n-am stiut ce sa raspund... am impresia ca astept ceva, nu stiu ce. Si dincolo de tot ma simt atat de bine in conditia asta incat parca nici nu mai vreau sa se termine. Da, in alti termeni s-ar putea identifica, poate, cu lenevie, dar nu e... e perfect asa, ma simt ca in vacanta. Lipseste soarele si caldura, dar cu noua patura de la Lidl caldura e rezolvata, cat despre soare, oricum imi place mai mult luna;));))  
Nu vreau sa treaca ziua nici mai repede, nici mai incet. Si cea mai interesanta descoperire e ca nu ma plictisesc. Pot sa stau fara sa fac nimic si sa nu simt nevoia ca ar trebui sa fac nimic... acum ca citesc descrierea asta ma intreb: oare ar trebui sa imi fac griji? Da´ de unde... i feel good, really really. 
Senzatia? Ti-o explic: e soare, e cald, e iunie. Azi ai luat vacanta, te pui pe o banca in parc si vezi o multime de oameni cum se plimba dintr-o parte intr-alta. Ti se pare ca toti au undeva unde sa ajunga, toti sunt acolo in trecere, toti au altceva in minte, doar mintea ta e limpede, e clara, e linistita. Nu trebuie sa fii niciunde, nu ai de pregatit nici un proiect, nu te gandesti la nici un examen, nu trebuie sa ajungi acasa. Poti doar sa stai...te odihnesti. Daca ar fi sa imi imaginez un tablou despre libertate, asta e un exemplu perfect. E pace, e liniste, e lipsa de stres, e lipsa de timp limita, e aer, e un robinet de apa ce se aude intr-un colt al parcului... parca doar tu si el nu simtiti acum ca timpul inseamna bani... acum timpul nu mai inseamna nimic. Acum timpul esti tu, acum... si ce e cel mai fain e ca nu vrei altceva... nu te vrei altundeva. Ai putea sa respiri aerul asta la infinit. Daca te ridici de pe banca e doar pentru a te pune pe leagan si sa simti vantul cum se odihneste si el. Nu te simti nici macar singur... poate chiar nu intelegi cum altii se multumesc fara sa stie starea asta. Ma simt ca un hippie, dar cu parul spalat si fara sa fi fumat nimic pentru a ajuge in starea asta... 


Life´s good ;) amin :)





4 pareri:

imperfect is the new perfect

domingo, enero 24, 2010 yonneland 14 Comments


m-am trezit cu chef de acceptare... de mine, de tine, de situatii, de prietenie, de prieteni, de toleranta... de lucruri de-astea bune:D nu e o stare permanenta, din pacate. dar ca marturie pentru ziua de maine cand o sa imi vina sa arunc pahare pe geam doar ca sa le aud cum se sparg o sa am ceea ce scriu azi.

am avut si o tura de incarcare de energie cu ceva lecturi faine de cu dimineatza, m-am distrat, am dat de oameni interesanti si faini(asta imi place sa cred si daca vrei sa ma contrazici, te rog sa te abti pentru ca azi vreau sa cred ca lumea e minunata, si cat timp asta cred asa e... nu-mi provoca indoiala:D)

azi parca nu dau de oameni nervosi nici pe sistem, nici pe vreme... imi place asta... daca ii gasesc mai tarziu o sa ma ascund de ei. life´s good, amin!!!

am avut doua zile de nechef, adica mai bine zis de chef de complexe si de nervi si de drama. e ok si asa, imi demonstrez ca it is not for who i am, but for who He is.

azi sunt fericita, azi zambesc, azi ma accept, azi ma iubesc, azi te iubesc... incearca sa imi ceri bani imprumut, azi poate ai noroc :)):))

azi sunt frumoasa... si inca cum :D


               

14 pareri:

motive

jueves, enero 21, 2010 yonneland 6 Comments

Vad des postari pe bloguri, aud ganduri rostite, ma confrunt cu idei: ratiune sau sentiment? Acum zambesc sarcastic... cine ne-a pus sa le despartim? Oricat am alege sa fim rationali tot o sa fim si sentimentali, si oricat o sa vrem sa fim sentimentali tot o sa dam de logica, de ratiune. Ratiunea si sentimentele nu se dusmanesc, mai mult, sunt asa de prietene incat merg tot timpul impreuna, nu se despart niciodata, desi sunt diferite. Distincte, fiecare cu identitate proprie, dar mereu impreuna. Relatia lor e atat de puternica incat chiar daca o gramada au incercat sa le desparta ele tot impreuna sunt. Atat doar ca in relatia lor proportiile difera de la un moment la altul, de la un caz la altul. Nu e mereu 50-50, ci dimpotriva, niciodata nu e 50-50. Si fiecare are motivele si cauzele si deciziile si reactiile ei, si amandoua m-au ales pe mine purtator de cuvant si judecator intre ele. Daca pot sa spun asa: eu sunt relatia intre ratiune si sentiment.  

Am motive pentru multe. Am motive sa fiu fericita, sa fiu suparata, sa fiu trista, sa fiu rea, sa fiu sarcstica, sa iert, sa ma razbun, sa mint, sa reneg, sa iubesc, sa urasc, sa multumesc, sa fiu egoista, sa ajut, sa fiu intelegatoare, sa tac, sa urlu, sa scriu, sa cant, sa zambesc, sa critic, sa plang, sa cred, sa fiu optimista,  sa fiu pesimista. Gasesc motive si explicatii pentru cam tot ce fac, repet: le gasesc oriunde, si daca nu le gasesc le inventez asa de frumos si asa de argumentate incat se transforma in realitate. Atitudinile si reactiile mele imi sunt zilnic motivate. Chiar gasesc explicatie si indreptatire pentru orice atitudine adopt. Pot sa aleg intre toate motivele ce se acumuleaza imprejurul meu si sa le ascult pe care vreau eu. Am justificare pentru marea majoritate a intentiilor pe care le am. Ma vad indreptatita, logica, rationala. Iar sentimentele? Si ele au indreptatirea lor, motivele lor.

Parca ceva lipseste... daca logica isi cere drepturile, iar sentimentele nu se lasa mai prejos? Cine determina cum sunt si prin urmare ce fac...? Eu? Care eu? Care parte din mine?

VOINTA.

Fac ce vreau sa fac. Dau libertate de desfasurare motivelor pe care le vreau eu. Sunt conducatorul afirmarii rationamentelor si al sentimentelor mele. Ceea ce sunt controlez eu. Ceea ce devin controlez eu. Eu SUNT, iar ceea ce fac demonstreaza ceea ce sunt, nu invers. Pot sa aleg intre toate motivele ce se acumuleaza imprejurul meu si sa le ascult pe care vreau eu.

Ratiune, sentimente, vointa. Asta sunt.

Motive am ... ce sunt si ce fac eu aleg... sunt autorul povestii mele de viata...


6 pareri:

da´ taci TU!!!

martes, enero 19, 2010 yonneland 26 Comments


 
Am un frate mai mic cu care aproape de fiecare data cand ma certam, cearta noastra de cutite se prelungea cu o jumatate de ora (cel putin) de contraziceri de 1-5 cuvinte: „taci tu!” „ba taci tu!” „ba tu!” „da mai taci  tu odata!”... acum imi vine sa rad, atunci fiecare  „taci tu odata!” din partea lui Dani fierbea tot orgoliul in mine. N-as fi tacut nici daca as fi terminat toate cuvintele din dex. Cum continua povestea? Ori cu un raspuns mai complex, de genul: „da´ nu tac tu, ca de-aia am gura sa vorbesc!” urmat de tipicul raspuns pereche: „ba nu de-aia o ai ma... o ai ca sa mananci!" , "da vad ca tu de-aia o folosesti ca te faci cat o balena!”, „ba o am ca sa te scuip!” urmat clar de: „mama!!!!”, si ador raspunsul mamei: „ia mai taceti amandoi!” :)) =)) 

Asta in plan familial; in cel social, ceva asemanator: nu chiar asa de direct ca si regele Spaniei catre presedintele Venezuelei(link jos) dar rand pe rand ne zicem unii altora sa tacem: ateii crestinilor, cultii incultilor, femeile barbatilor, libertinii traditionalistilor, socialistii liberalilor, rockerii manelistilor, brunetele blondelor, etc.(fiecare varianta e valabila si vice-versa). Deja nici nu mai stiu daca o facem pentru ca vrem sa demonstram ca avem dreptate prin argumente structurate, diplomate si prezentate intr-un mod agreabil(evident nu), ori din dorinta de a avea orgoliul periat de faptul ca celalalt ramane fara drept de apel, cu orgoliul lui la pamant. Da, da, aici intra si telefoanele inchise in nas.
Hai sa tacem toti, pe rand sau de-odata. Apoi, poate vor vorbi pietrele:-”

Daca ii tai dreptul la apel unei persoane, il omor din punct de vedere social. Daca ma lupt cu o persoana in argumente si castig, am castigat lupta si am pierdut persoana.


Ma mai intreb de ce Dumnezeu tace de multe ori...? poate pentru ca suntem noi prea destepti si stim mai multe decat El... vezi sa nu :))

 
* trad: ¿por qué no te callas? = why don´t you shut up? = de ce nu taci?



26 pareri:

love poeple... they´re delicious :)

domingo, enero 17, 2010 yonneland 19 Comments

Stiinta (da, stiinta in general) ea se bazeaza pe observare si pe date. De la anumite date se trag anumite concluzii, si de la concluzii teorii; iar cand noile date nu mai coincid cu concluziile trase, guess what? Teoria se elimina, se anuleaza, si se formeaza alta, crezand absurd ca daca observam indeajuns o sa ajungem la legi pe care natura si universul vor fi obligati sa le urmeze. Daca am invatat ceva de la plictisitoarele ore de teorie engleza (asta e stiinta ce mi-am ales sa o studiez:-”) e ca oricat incerci sa imparti gramatica pe categorii si teorii, nu o sa fie niciodata o impartire precisa. Mereu ai cate o exceptie, o anormalitate... [si ideea asta are multa aplicabilitate :-"]
Acum sa trecem la oameni.
Nimeni nu-i normal (presupun ca multi se simt acum usurati... me first :P)
Sa facem un experiment: pentru mine normal e sa ma trezesc la 5 dimineata, sa merg la job, sa vin acasa, sa dorm pana vine lumea de la scoli si munci, sa mananc la ore nefixe, sa stau noaptea pierzand vremea sau castigand-o scriind, privind, citind, facand sport, meditand, vizionand, etc. Un weekend normal pentru mine e job dimineata, job la amiaza si job seara. Asta e programul meu. Normal? Nu prea cred.
Pentru altii normal e sa manance la restaurant dimineata, la amiaza si seara.
Iar pentru altii normal e sa nu manance, sau sa manance foarte rar, clar, includem aici si cersetori, si anorexice, si eu cand ma ia dorul de diete:))
Ce vreau sa spun e ca avem tendinta sa punem etichete si sa categorisim lumea cat de mult putem, in segmente si segmentele... o sa-mi spui: si ce e rau in asta? O sa iti raspund: exceptiile. Vrem sa fim diferiti si unici, dar nu atat de unici incat sa nu facem parte din nici un grup. Stiu persoane solitare ce ai zice ca nu au nevoie de nici o incurajare, de nici un prieten. Poate nu le-au vrut de la tine, sau de la mine, dar ... cam avem nevoie unii de altii. Nu toti vor compania mea, dar cred ca toti vor compania cuiva.
Nu o sa te trimit acum sa te faci prieten cu toata lumea, pentru ca toti suntem un suflet firav ce are nevoie de intelegere... bla bla bla... dar iti cer sa dai drept celorlalti sa fie prieteni intre ei, sa fie prieteni cu tine, lasand rasa, imbracamintea, freza, stilul, IQ-ul, muzica, religia si incearcand sa vezi persoana. 
Ziceam odata ca fiecare are un „dar”, nu ma refer la darul de a canta sau de a-si atinge nasul cu varful limbii, ci ma refer la darul de genul: „e o tipa ok, dar...”, „e un baiat de treaba, dar...”; daca esti in cautarea unui prieten perfect, a unui iubit perfect, a unui parinte perfect, a unui stil perfect, profesor, dentist, postas, etc. permite-mi sa-ti scurtez cautarea (nu, nu sunt eu: nobody´s perfect: i am nobody:P): deci chiar nu exista. Poti sa plangi acum la fel cum ai plans dupa Mos Craciun :P, dar e mai sanatos asa... sau poate exista dar e printr-un laborator crescand intr-un chip ciudat intr-un borcan, o clona formata din : perfect body, perfect mind, perfectime la superlativ... let me dream :))
Citeam undeva ca descoperi daca iubesti pe cineva sau ca cineva te iubeste dupa ce se spulbera „vraja” si vezi persoana cum e in realitate, alegi sa o iubesti asa si sa ii accepti defectele. Cred ca e cazul sa rupem „vraja” de pe acum si sa alegem sa iubim pe oameni asa cum sunt si sa le acceptam defectele...
O parere despre defecte: multe dintre ele sunt subiective ... sa exemplific: "X are un defect: e prea glumeata", si asta pentru ca poate mie nu imi plac persoanele glumete(ya, right :-j), dar s-ar putea ca "defectul" detectat de mine sa fie ceva preferat de altii :)

Ma gandeam odata la Dumnezeu si la cum s-a raportat la relatiile intre oameni... ciudat, nu ne-a zis ca o sa avem companii desavarsite langa noi, pretinzand ca oamenii ar trebui sa fie perfecti si ca daca nu sunt perfecti merg in iad, dar ne-a zis ca e necesar sa iertam...

19 pareri:

da, cred

miércoles, enero 13, 2010 yonneland 0 Comments

Uneori scriu pentru ca altii au nevoie sa citeasca, alteori scriu fara vreo intentie... iar alteori scriu pentru ca eu am nevoie sa citesc:

Despre credinta

“You won´t be sad forever”

Asta e o replica dintr-un serial pe care mai nou, iarasi convinsa de Ema si Lidi am ajuns sa il urmaresc. Imi plac replicile rostite ca o concluzie, ca o decizie: nu vei fi trista pentru totdeauna, fara un „sper” sau „iti doresc” in continuare. Au mare putere, daca nu sa infaptuiasca, atunci cel putin sa incurajeze, si un suflet tare e ceea ce ne asigura mai mult de jumate din succes.

Am cautat in Biblie si vad ca ceea ce Dumnzeu declara cu privire la noi e insotit de binecuvantari fara „asa sper”, sau „parerea mea” la urma. Dumnezeu spune despre noi: „Eu sunt cu tine”, „nu te teme”, „arunca igrijorarile tale asupra Mea si Eu o sa am gija de ele”, „binecuvantarea Mea te imbogateste”, „in numele Meu vei primi tot ceea ce ceri”.
Imi place sa vorbesc despre credinta... e ceea ce desi pare asa de nestiintific, e ceea ce e cel mai puternic si eficient din viata mea. Nu apelez la credinta petru ca nu mai am nici o alta speranta, ci apelez la credinta pentru ca e prima mea speranta, si nu e ultimul lucru la care recurg, ci e primul. Nu e o dorinta, e o certitudine. Si totusi, inca nu stiu daca e o alegere, sau e un dar, adica: aleg eu sa cred sau cred pentru ca mi s-a dat sa cred.
 Am ajuns sa ma lupt cu lumea in argumente despre credinta. Nu cu cei care nu cred deloc, ci cu cei care stau langa mine. Bai, un lucru mi se pare extraordinar: sa se caute argumente impotriva credintei.... exemple? Cu duiumul: „dar nu vezi ca e criza? Dar nu vezi ca lumea nu mai cauta asta? Dar trebuie sa fii intelept...doar asa e stiintific, doar asa sunt regulile dupa care joaca lumea asta” da-mi voie sa rad: „ Ha , Ha!” ok, acum pot continua... pana si credinta noastra in insucces tot credinta e: „ca nu voi avea succes”, si se intampla conform ne-credintei mele, „cred ca nu o sa iau examenul asta”, si nu il iei...si te miri?
  • „crezi tu ca poti sa fii vindecat?”
„dar, Doamne, eu sunt orb din nastere, doctorii mi-au zis ca never ever in my life nu o sa pot vedea, ce rost mai are credinta aici, cand credinta e pentru cei slabi de ingeri?
„deci, e clar, nu crezi”
„da, asa e, nu cred”
„deci, faca-se dupa ne-credinta ta!”
  • „crezi tu ca poti fii vindecat de orice boala trupeasca sau sufleteasca, in ciuda faptului ca nimeni nu iti ofera nici macar o speranta? Nu o speranta de un caz la 1 milion, ci nici macar una?
„da, cred”
„faca-se dupa credinta ta” si credita ta ajunge sa il mire pe Dumnezeu... trimitere: Matei 15:28
  
Despre minuni

M-am gandit de multe ori ca Isus era putin ilogic in situatiile cand ii intreba pe orbi ce vor ca El sa le faca, pe schiopi, pe saraci. Era evident: Doamne, da-le ce nu au! Tu le vezi cea mai mare nevoie... ce rost mai au intrebarile Tale? Si apoi am primit raspuns... Dumnezeu nu intra val-vartej in viata nimanui. Daca il chemi, El vine, daca Il intrebi, El raspunde, dar daca nu vrei sa ai de-a face cu El nu te ia la trante sa Il iubesti. Dumnezeu nu raspunde neintrebat. Oferta Lui e valabila: „ce vrei sa iti fac?” Mi s-a inmanat un loz castigator, eu daca vreau zic: „vreau sa am pace cand adorm seara si sa ma bucur de o noua zi de cu dimineata”, „vreau sa imi vad parintii imbatranind impreuna”, „vreau sa vad ca dupa ce se platesc toate facturile inca mai am bani”, „vreau sa fiu fericita”. Odata inmanata dorinta in mana Lui las-o acolo; Dumnezeu nu are nevoie de sfaturile noastre ca sa ne duca dorintele la implinire; deci daca eu zic: „Doamne, vreau sa imi recuperez portofelul si actele pierdute” nu incep sa ma gandesc la toate posibilitatile prin care Dumnezeu ar putea sau nu ar putea sa lucreze, la faptul ca nu am scris numarul de telefon pe acte, la faptul ca majoritatea actelor ajung intr-un tomberon, la faptul ca cine gaseste un portofel cu bani ia banii si arunca actele. Dorinta mea e sa imi dea Domnul inapoi actele, iar odata inmanata Lui, dorinta mea deja e problema Lui, nu a mea. Si El are solutii, El poate trimite un vant ce sa ia portofelul si sa mi-l plaseze direct in brate, pentru ca El poate! Intrebarea ce ramane e: cred eu ca El poate? Cred eu ca daca ii zic : „Tata, vreau sa ma vindeci de orbire totala si din nastere” El poate? De asta e conditionata toata activitatea din partea lui Dumnezeu:  de credinta mea in dreptul meu, si de credinta ta in dreptul tau. Nu am gasit nici macar un exemplu in care cineva sa fi crezut din toata inima ca Dumnezeu il vindeca si Dumnezeu sa fi spus: nu te vindec, nu te iert, nu voi deschide zagazurile cerurilor pentru tine, nu te binecuvintez, nu te voi satura cu viata lunga si nu iti voi arata mantuirea mea.
Sunt suta la suta convinsa ca daca Domnul Isus ar fi zis:”Tata, nu vreau sa mai continui lucrarea si nu vreau sa mai sufar pentru oamenii astia” Dumnezeu nu l-ar fi obligat sa moara.
Dorinta mea, exprimata in rugaciune e ceea ce are putere, e ceea ce creeaza rezultate. Si Dumnezeu respecta rugaciunea mea, ia aminte la ea.

Despre rugaciune

O numim „rugaciune”, si stiu ca de multe ori suna atat de plictisitor, mai ales daca esti obisnuit de mic cu termenul asta: „ora de rugaciune”: asta e ora aia in care trebuie sa vorbim incet, cand nu cantam si amortim pe genunchi. Poate voi ati fost mai spirituali decat mine cand ati fost mici, dar pentru mine asa a fost. Dar nu asta e rugaciunea. Nu ma plictisesc sa imi spun dorintele parintilor despre ce vreau in viata, nu ma plictisesc sa multumesc prietenilor pentru favorurile facute, nu ma plistisesc sa ii cer mamei sa imi trimita nuca macinata din Romania. Mai mult, nu ma plictisesc sa vorbesc cu Dumnezeu despre viata mea, despre aspiratiile mele, despre implinirile mele, despre suferintele mele, despre dorintele mele. Mai mult, imi face placere. In plus, cand I le inmanez Lui, El le rezolva, El vindeca, El iarta, El binecuviteaza pentru ca El poate, pentru ca EL POATE!!!
 „indemn la rugaciune”: hai sa ne impingem de la spate unul pe altul, sa ne mai dam un motiv petru care sa ne mai chinuim sa mai scoatem cateva cuvinte sa mai alcatuim o rugaciune... de parca trebuie sa scoatem energie pentru o zi intreaga de sapa in arsita soarelui de iunie (da, been there, done that) Nu!!! Nu trebuie sa ne cronometram rugaciunile: „o, vai, azi m-am rugat doar 5 minute, inseamna ca nu sunt la fel de spiritual ca X, ca el se roaga 15 minute pe zi”. Cum ajungem sa ne punem juguri unde putem si cum ne taie capul!
Rugaciunea e un atu, care depinde de mine cat il folosesc de mult, pentru ca e spre folosul meu. La fel si mersul la Biserica, la fel si cititul din Biblie. Am auzit odata pe cineva spunand ca Dumnezeu o sa ma rasplateasca in cer daca merg la biserica in fiecare duminica, si o sa ma pedepseasca pentru fiecare absenta. Cred ca singura rasplata pentru mersul la Biserica e hrana spirituala ce o primesc in ziua aceea, dar nu o sa primesc o cununa in cer pentru „mers regulat la Biserica”

Despre viata

Ma intristez cand vad ca pentru unii viata de crestin e privita ca o viata in care a trebuit sa renunti la multe si trebuie sa traiesti in suferinti constante si frustrante pentru ca esti crestin. Nu asa e viata pe care o vrea Dumnezeu pentru noi. Daca exista pe lume frumusete, noi, crestinii ar trebui sa fim cei mai frumosi, daca exista pe lume implinire, noi, crestinii ar trebui sa fim cei mai impliniti, daca exista pe lume iubire, noi crestinii ar trebui sa avem cel mai mult parte de ea, daca exista pe lume succes, noi, crestinii ar trebui sa avem parte de el, daca exista pe lume inteligenta, noi, crestinii ar trebui sa fim cei mai inteligenti, iar daca exista pe lume fericire, noi, crestinii ar trebui sa fim cei mai fericiti, pentru ca noi avem un Dumnezeu ce nu ne frustreaza, ci ne binecuvanta. Eu cred asta, tu?

"Apostolii I-au zis Domnului:
Măreşte-ne credinţa!
Domnul le-a răspuns:
Dacă aÅ£i avea credinţă cât un bob de muÅŸtar, aÅ£i zice acestui dud: „Dezrădăcinează-te ÅŸi sădeÅŸte-te în mare!”, iar el v-ar asculta!" Luca 17

0 pareri:

rol secundar

viernes, enero 08, 2010 yonneland 4 Comments

In ultima vreme imi stresez prietenele cu o idee: nu ma mai uit la filme romantice.  Mi se par prea putin realiste, prea sentimentaliste si prea putin rationale. Nu sunt impotriva sentimentelor, in niciun caz, dar daca exista sentimente logice, acum mizez cel mai mult pe ele.
 

Partea paradoxala e ca acum ma uit la un film romantic... se numeste „serendipity”...cica inseamna „accident norocos”... se lupta cu toata logica mea, dar e film, nu e real. Deci se intalnesc 2(fata si baiat) si ea crede in soarta, si zice ca : daca e voia destinului sa fie impreuna, peste ani se vor intalni iarasi si vor fi impreuna. Acum e „peste ani” si aproape se intalnesc (filmul inca nu e gata, dar stim toti cum o sa se termine---sau nu?:-"). Faza e ca el e pe punct sa se casatoreasca cu altcineva si ea cu altcineva, persoane faine si care ii iubesc mult, dar ei inca se gandesc unul la celalalt. „¡¡¡ce fain :x!!!” ar zice multe... eu zic: „ce nedrept”... pentru fericirea lor trebuie ca alte doua persoane sa sufere, alte doua persoane care au crezut ca realitatea ce o traiesc e destinul lor, ajung sa fie triste si nefericite...cel putin pentru un anumit timp... sunt de partea lor.        

Personaj secundar... te-ai simtit vreodata personajul secundar al vietii tale? Cum ziceau cei de la Voltaj intr-o melodie „Si pun pariu ca ti-ai dorit candva Ceva ce n-ai putut avea Si te intrebai cum oare Doar altii pot sa zboare S-ajunga ei la steaua ta”.
 

Faza asta imi aduce aminte de o faza din Shrek 2 in care personajele negative din basme se revolta si vor sa demonstreze ca de fapt si ele au dreptul la un happy ending.  
 

Parca incepe postul asta sa para un fel de recenzie a filmelor pe care le vad, pentru ca sunt pe punctul de a mai zice de unul :) „the secret” o, da, asta a facut multe furori. As fi total impotriva lui daca nu as lua partea buna din el, dar eu cred ca are o mare parte buna: „esti ceea ce vrei sa crezi ca esti si ceea ce spui ca esti(adica ceea ce declari cu voce tare)”, si am si versete biblice ce sa confirme aceasta ipoteza, (lasand deoparte faptul ca se anuleaza ideea de divinitate si se inlocuieste cu „universul raspunde cerintelor noastre”, cu care nu sunt de acord). De ce amintesc de filmul asta (de fapt e mai mult un documentar decat un film)? Conform ideii pe care o cuprinde vei fi personajul secundar al vietii tale cat timp o sa te consideri pe tine personajul secundar al vietii tale, cat timp o sa CREZI asta.
 

    Dar am ajuns la concluzia ca nu depinde doar de noi in anumite aspecte de cum ne merge viata. Depinde majoritar de noi, dar depinde si de ceilalti foarte mult, depinde de stari, de hormoni, de circumstante pe care nu pot sa le controlez, („ceea ce aduce victorie asupra lumii e credinta voastra”(1 Ioan 5:4) )
 

Si totusi, daca mi se da mie puterea sa organizez si sa controlez tot din viata mea, o sa ajung la un moment dat sa ma pierd in calcule si sa pierd fraul a tot ce se intampla... zice un citat de pe undeva ca „omului cu cat ii dai mai multa putere in maini cu atat devine mai ne-om”; ma linistestc versetele „De unde vin conflictele ÅŸi luptele între voi? Nu din acestea, din dorinÅ£ele voastre care se luptă în mădularele voastre? Voi doriÅ£i, dar nu aveÅ£i... nu aveÅ£i, pentru că nu cereÅ£i. Sau cereÅ£i, dar nu primiÅ£i, pentru că cereÅ£i ce este rău” Iacov 4:2,3.    
 

Tu ce crezi? Totul se intampla conform unui destin de care nu suntem constienti dar la final o sa ii vedem planul dus la indeplinire? Sau crezi ca totul depinde de aici si acum si ca suntem propriul nostru autor al povestii noastre?
 

Eu nu m-am hotarat si nu ma hotarasc, probabil intr-o zi o sa aflu ca da, sau ca nu, *sau poate daca o sa cred ca e vorba de destin o sa interpretez un destin si ma voi lasa purtata de semne si coincidente, si poate nu o sa ajung niciunde asa... *iar daca nu o sa cred in destin o sa incerc sa dau ce e mai bun din mine in tot momentul si o sa ma aleg cu povestea mea... dar poate si asta e un destin de care nu sunt constienta... zambesc :) despre asta o sa vorbim alta data :D
           

4 pareri:

agatatori

miércoles, enero 06, 2010 yonneland 8 Comments

Pentru inceput, imi place titlul, m-am gandit doua dimineti la un potential titlu pentru ideile ce o sa curga in contiuare, mie imi place :D

Cunosc multa lume si de multe ori am si eu tendinta „agatatorii”. Sa definesc „agatatoare”= o idee luata drept valabila, indiferent daca e corecta sau nu, pentru a putea merge inainte cu capul sus. Mai pe romaneste: o scuza de care ai mare nevoie. Sa dau un exemplu: unul tipic, unul adevarat, cotidian. Sa presupunem ca esti o fata de treaba, destul de frumoasa si prietenoasa. Fara nici un motiv evident afli intr-o zi ca prietenul tau nu te iubeste si te lasa. Intri in panica. De ce?¿?¿?¿?¿ si incep sa vina sfatuitori: mama, tata, surorile, bunicii, pisicile, etc. sa iti dea raspunsul mult ravnit, cu un car de intentii bune... majoritatea sunt „agatatori”, adica: „el pierde”, „o sa ii para lui rau”, „o sa se intoarca el”, „oricum era un nemernic”, „ai fost oarba ca nu l-ai vazut cum e in realitate”. Ati prins ideea? Deci, in loc sa ii spui fetei adevarul : „pur si simplu nu te iubeste, nu e vina ta si nici a lui, pur si simplu NU”, ii umpli mintea cu idei de care se agata si care se evapora la primul contact cu realitatea. Fara „agatatori”, drumul e mai lung, e mai intens, e mai presarat cu suspine, cu hohote, cu praguri de sus de care dai cu capul; plangi, suferi, dar apoi incet incet incepi sa iti revi, incepi sa zambesti, te vindeci si mergi mai departe, fara a arunca gunoi in curtea celuilalt doar pentru a parea noi cei perfecti, postura ideala de victima... eu perfect tu nu.
Dar nu numai in cazul asta sunt folosite „agatatorile”, ci in mii de alte cazuri.
O „agatatoare” destul de frecventa e „nu te merita”, si ne referim la locul de munca, la parinti, la iubiti, la prieteni, la colegi, la...(completati voi). Pe asta ne bazam in relatiile cu cei din jur? Daca ne merita? La urma urmei, cine merita pe cine? Ce meritam? Primim mai mult decat meritam? Mai putin? Exact ce meritam? Si in plus: cine face socoteala?

E adevarat, e nevoie de multa maturitate si curaj sa nu ne folosim de astfel de „agatatori” pentru a merge inainte. E nevoie de... da, cred ca iarasi de acceptare. Nu e usor sa accepti, dar odata acceptate situatiile, poti sa fii multumit de tine, pot sa fiu multumita de mine. Si totusi e aiurea tare... tare tare

„Agatatorile” sunt tot un drum spre acceptare, o scurtatura, si totusi, o lasitate. E mai usor cu „agatatori”, dar nu intotdeauna drumul cel mai usor e cel bun... ce inseamna "drum bun"? Asta ramane la latitudinea fiecaruia... „bun” e un concept mare si lat, nu o sa il fac topicul acestui post


8 pareri:

fericire anonima

domingo, enero 03, 2010 yonneland 12 Comments


Adica fericire in unul singur. Adica nu am nevoie de un zambet al altuia sa zambesc si eu, nici de compliment sa ma simt frumoasa, nici de oglinda, nici de aprecierea talentelor. Adica fericirea mea, nealterata si nelimitata in cuvinte. O fericire de dinauntru pe care o stiu doar eu si care imi ajunge.
Si totusi, cica felul meu de a fi nu imi permite o asemenea stare. Extrovertita si nu intro. Dar atunci ma simt dependenta de cei din jur, atunci o sa fiu prea sesibila la reactii si la stari ce ma coplesesc si imi influenteaza ... si ... complicat. Nici nu ar putea fi altfel, doar e vorba de mine.
Cica acel ce se cunoaste pe sine e un om fericit si implinit. Poate, sa zicem atat: poate. Inca astept sa ma cunosc.
Dar de ce trebuie sa fie vazut? De ce trebuie starea sa fie marturisita ca un pacat ce ascuns ar aduce moartea? E  starea mea…e ceva personal. De unde aceasta nevoie atat de usturatoare de impartasire si cu ceilalti ceea ce simt? As vrea sa ma pot bucura singura de trairi si sa pot suferi singura durerile mele. Vreau universul meu, acolo unde intind mana si strang un pumn de aer fara sa cred ca l-am furat de la cineva. Vreau inima mea, vreau viata mea, acea viata in care daca alerg si pic nu ma privesc mii de ochii judecatori si daca salt de bucurie sa fiu de-ajuns eu  pentru mine pentru a fi un intreg complet. Nu vreau bucurie in doi, nici tristete in doi…nu vreau nici macar pisici…vreau aerul meu, vreau spatiul meu si viata mea…si dupa ce le am sa nu simt nevoia de mai mult. Vreau sa vreau ce vreau si nimic mai mult.

Optimism? De ce nu? A, pentru ca esti cam fraier sa atepti ca toate sa mearga bine?, nu, fraier nu, fraier esti cand te prosteste lumea si tu ai fi putut sa anticipezi dar ai preferat sa ramai in ignoranta, dar a fi otimist nu e a fi fraier. A fi otimist e sanatate pura. Nu ma astept ca tot sa fie bine, ci VREAU ca toate sa fie bine, cer asta, gandesc asta, insist pe asta.  Nu e infantil, e matur, e hotarat: vreau ca lucrurile sa mearga bine, intrucat nu fac nimic ce sa le determine sa mearga rau. Si daca merg rau? Ei bine, nu e universul ce lupta impotriva mea, e nepotrivire, poate piedici puse de altii, poate neatentie din partea mea, dar nu e o conspiratie a lumii impotriva mea; nu s-au adunat toti intr-o camera sa planuiasca cum sa imi mearga mie rau.
Temere... cred ca cea mai mare teama a mea e ... ... n-o s-o spun  cu voce tare ca sa n-o ispitesc... si cum poate fi invinsa teama? Dar nu asa, plesnita dupa care pleaca rusinata pana ce isi vindeca ranile, nu o invingere temporala din care sa se ridice iarasi, ci invinsa, forever, exterminata! Cred ca pot fi numeroase solutii, eu vad in momentul asta doua:
1: gasesc o metoda, oricare, sa nu am parte de implinirea temerii, si o sa fug zi si noapte de ea;
sau
2: ma impac si cu ideea temerii, o colorez frumos, ii pun fundite, fluturasi, cantec.
Personal, mizez pe solutia numarul 2, cred ca asa ii aprind temerii foc in cap. Odata ce m-am impacat pana si cu cea mai mare frica a mea sunt fericita. Dar nu, acceptand temerea ea nu devinde o alegere, o tinta, un destin, nu e o dorinta, nu e o optiune, dar in cazul in care vreodata s-ar putea sa ajung la starea asta nu o sa fiu tentata sa cred teoria conspiratiei, sa imi jelesc starea pana in clipa mortii... o sa incerc din rasputeri sa nu o las sa ma doboare, o sa ma incapatanez sa vad jumatatea plina, si daca nu o are o sa i-o inventez...

Fara afirmare, fara apreciere, fara incurajare, fara intelegere, fara nimic...si totusi fericita. Asta vreau pentru mine.

Poate nu ma fac inteleasa, e ok, intelegerea nu e importanta, expunerea da.



12 pareri: