agatatori

miércoles, enero 06, 2010 yonneland 8 Comments

Pentru inceput, imi place titlul, m-am gandit doua dimineti la un potential titlu pentru ideile ce o sa curga in contiuare, mie imi place :D

Cunosc multa lume si de multe ori am si eu tendinta „agatatorii”. Sa definesc „agatatoare”= o idee luata drept valabila, indiferent daca e corecta sau nu, pentru a putea merge inainte cu capul sus. Mai pe romaneste: o scuza de care ai mare nevoie. Sa dau un exemplu: unul tipic, unul adevarat, cotidian. Sa presupunem ca esti o fata de treaba, destul de frumoasa si prietenoasa. Fara nici un motiv evident afli intr-o zi ca prietenul tau nu te iubeste si te lasa. Intri in panica. De ce?¿?¿?¿?¿ si incep sa vina sfatuitori: mama, tata, surorile, bunicii, pisicile, etc. sa iti dea raspunsul mult ravnit, cu un car de intentii bune... majoritatea sunt „agatatori”, adica: „el pierde”, „o sa ii para lui rau”, „o sa se intoarca el”, „oricum era un nemernic”, „ai fost oarba ca nu l-ai vazut cum e in realitate”. Ati prins ideea? Deci, in loc sa ii spui fetei adevarul : „pur si simplu nu te iubeste, nu e vina ta si nici a lui, pur si simplu NU”, ii umpli mintea cu idei de care se agata si care se evapora la primul contact cu realitatea. Fara „agatatori”, drumul e mai lung, e mai intens, e mai presarat cu suspine, cu hohote, cu praguri de sus de care dai cu capul; plangi, suferi, dar apoi incet incet incepi sa iti revi, incepi sa zambesti, te vindeci si mergi mai departe, fara a arunca gunoi in curtea celuilalt doar pentru a parea noi cei perfecti, postura ideala de victima... eu perfect tu nu.
Dar nu numai in cazul asta sunt folosite „agatatorile”, ci in mii de alte cazuri.
O „agatatoare” destul de frecventa e „nu te merita”, si ne referim la locul de munca, la parinti, la iubiti, la prieteni, la colegi, la...(completati voi). Pe asta ne bazam in relatiile cu cei din jur? Daca ne merita? La urma urmei, cine merita pe cine? Ce meritam? Primim mai mult decat meritam? Mai putin? Exact ce meritam? Si in plus: cine face socoteala?

E adevarat, e nevoie de multa maturitate si curaj sa nu ne folosim de astfel de „agatatori” pentru a merge inainte. E nevoie de... da, cred ca iarasi de acceptare. Nu e usor sa accepti, dar odata acceptate situatiile, poti sa fii multumit de tine, pot sa fiu multumita de mine. Si totusi e aiurea tare... tare tare

„Agatatorile” sunt tot un drum spre acceptare, o scurtatura, si totusi, o lasitate. E mai usor cu „agatatori”, dar nu intotdeauna drumul cel mai usor e cel bun... ce inseamna "drum bun"? Asta ramane la latitudinea fiecaruia... „bun” e un concept mare si lat, nu o sa il fac topicul acestui post


You Might Also Like

8 comentarios:

  1. he's just not that into you... da asa'i ...

    si totusi nu sunt de acord cu ceva... faza ca "agatatorile" sunt drumul cel mai usor spre acceptare, dar totusi sa nu uitam ca fiecare are constiinta lui... si atunci cand ramai singur, tu cu tine, iti dai seama si tu care e adevarul, "totusi nu era asa rau"... mai ales dupa ce trece timpul si uitam lucrurile rele si ne amintim de alea bune... cum au patit si israeliti cu castravetii [Numeri 11:5], ca sigur papau ei slugile castraveti :-" ... dar pana la urma persoanele se vindeca de orice chiar si cand se crede ca e imposibil :-"

    ResponderEliminar
  2. ps: daca, commu de mai sus nu are sens... intelegeti-ma ma joc remi right now ... e strategia lu' yonne sa castige... te pune sa ii lasi comm-uri pe blog in timp ce joaca remi cu tine :))

    ResponderEliminar
  3. alta "agatatoare" :-"
    NICI MACAR NU TE-AM PUS SA IMI COMENTEZI:p

    ResponderEliminar
  4. stiam ce iti doreai en el fondo de tu alma ... si nu zic corazon, ca aia e alta "agatatoare"

    ResponderEliminar
  5. si ... u´re right ema, dupa un timp iti aduci aminte numa de "castraveti" ;)

    ResponderEliminar
  6. "Pe asta ne bazam in relatiile cu cei din jur? Daca ne merita?" raspunsul e da. si asta doar din prea mult egoism si egocentrism. stii uitam sa mai dam si ne place acuma doar sa luam, cat mai mult. daca cineva are ceva de oferit e de-al nostru, cine nu.... pa pa.
    si eu am cateva agatatori prin viata mea... imi plac, imi linistesc drumul si pornirile.

    ResponderEliminar
  7. Agatatorile se mai numesc uneori si incurajari....ai dreptate nu este tot timpul nevoie de ele...dar sunt momente in care oamenii au nevoie sa auda...o incurajare....de genu "esti frumoasa o sa-ti gasesti tu altu", "nu stie ce a pierdut", "este doar o nebunie de moment...trebuie sa il intelegi"...ce vrei sa ti se zica? "Te-a parasit...du-te si baga-ti unghia'n gat" :))))

    ResponderEliminar
  8. "esti frumoasa...o sa iti gasesti tu altul" nu e agatatoare, dar sa il ponegresti pe celalalt e...
    asta e diferenta intre agatatoare si incurajare ;)

    "Te-a parasit...du-te si baga-ti unghia'n gat" nu, dar "Te-a parasit...da, si? get over it... orice sfarsit e un nou inceput, viata merge inainte, vezi jumatea plina a paharului... nu te acuza pe tine, iarta-te si pe tine si pe el... etc"

    ResponderEliminar