Lant vicios : libertate, alegeri, consecinte

lunes, diciembre 28, 2009 yonneland 5 Comments

De ce am impresia ca toate cuvintele care ma inconjoara, concretizate sau nu de fapt nu includ totalitatea actiunilor si conceptelor cu care sensul lor a fost inzestrat?
Esti liber sa fii extraordiar…pana la ce punct sau incepand de unde?
Pentru mine a fi extraordinar include idea de a fi liber. Ce inseamna sa fii extraordinar…? Dooh, evident, cuvantul nu necesita explicatie, dar mi se pare ciudat cum asa de multi vor sa fie extraordinari, sa fie unici, sa fie diferiti; de ce sa zic “voi”, cand poate mai potrivit e “noi” sau chiar “eu”.
Unicitatea, a fi extraordinar, a fi diferit... toate astea cer un pret, si nu ieftin. Astea includ izolare de multe ori, refulare, perseverenta, demnitate, lupta, neacceptare, curaj, critica...o, da, cata critica. Chiar nu suntem toti la fel, dar cati avem curajul sa fim diferiti, sa fim ca noi? Inainte sa ma avant sa dau raspunsuri analizez ceva: nu ma imbrac asa ca sa nu creada cutare... nu strig ca sa nu dau dovada de... nu imi iau masina aia ca sa nu par... de cate ori am curaj sa fiu dupa cum ma taie pe mine capul? Libera? Da, sunt libera... dar prietenii? Dar parintii? Dar responsabilitatile?Dar banii? Dar posibilitatile? Dar fizicul? Dar intelectualul? Astea nu imi limiteaza libertatea?
Cand aud cuvantul „libertate” mintea mea are un tablou deosebit infatisat in fata imaginatiei mele: un timp si spatiu in care pot sa aleg sa fac sau sa nu fac orice lucru mi-ar trece prin minte. Nu ma refer la a omorî pe cineva, sau a fura, sau alte fapte de tipul asta, ci ma refer la a pleca, la a veni, la a manca, la a plange, la a rade, la a ramane, la a dormi, la a munci, la a crede... Oare am eu libertate in manifestarile zilnice? De cine mi-e limitata si ingradita libertatea? Mai sunt eu libera?
Pentru un adolescent a fi liber inseamna dezlegare de la parinti de a sta pana tarziu afara, sau de a fuma, sau de a iubi; pentru cei inchisi, libertatea e eliberare din inchisoare, pentru minoritati e dreptul la afirmare, pentru mine sunt toate astea si mai mult.

In esenta omul a fost facut liber sa aleaga. Eu sunt libera sa aleg, dar sunt alegeri care nu stau in puterea mea sa le fac in orice moment si sunt libertati ce mi se ingaduie in schimbul unei plati... materiale, morale sau spirituale.
Dar orice domeniu de libertate aduce un lant de alegeri, iar alegerile cosecinte. Da, liberi suntem, dar consecintele sunt eu in stare sa le trag? Pentru ca de astea nu mai am libertatea sa ma lipsesc si orice incercare de a ma scapa de consecinte aduce un alt set de alegeri si alte consecinte ceva mai drastice decat cele anterioare, sau poate nu... Consecintele sunt cele care ne dau impresia de lipsa de libertate, si in lista de consecinte sunt multe temeri (despartire, ura, furt, moarte, saracie, singuratate, etc)

Sunt liber sa fiu liber... dar am curaj?

You Might Also Like

5 comentarios:

  1. greu subiect ai abordat draga mea.
    ca si o concluzie: alegerile sunt usor de facut, cu consecintele e mai greu de trait...

    ResponderEliminar
  2. true, dar vreau sa cred k nu l-am abordat eu, ci m-a abordat el pe mine:)

    ResponderEliminar
  3. well... in sfarsit ceva ce n-am citit inainte... ar trebuii sa ma simt "libera" de a citi cand vreau si cand pot, si nu cand mi se trimite? si totusi nu ma simt libera ci inutila... :))


    cat despre faza cu liber de a alege si totusi sa iti fie frica sa alegi pentru a nu-i dezamagii pe cei din jur... nu sunt de acord... adica eu sunt cum sunt, si tu stii ce si cum, niciodata nu mi-ar trece prin cap sa fac anumite chestii ca si de exemplu sa ma imbrac in haine cu blana si nu-mi plac deloc... da voi aveti haine cu blana, stiu ca le aveti si va accept asa cum sunteti chiar daca mai zic cate-un "hapciu"... deci unde vream sa ajung... faza ii ca nu tre' sa ne gandim la ceea ce o sa spuna cei dragi despre noi pentru ca ei stiu ce ne poate capu, si daca au ales sa ne iubeasca, ne iubesc asa cum suntem, cu blana, punand toata ziua aceiasi melodie la tine in masina, uitand ce nr ai la picior, etc. cand despre cei ce nu au ales asta... ce ma intereseaza pe mine ca lu' vecina de la 3 nu-i place skillet? avem libertate de exprimare ... si pe mine ma zgaraie pe creier manele lu' ala din fata da asta e...


    printrenori... am mai auzit eu concluzia asta pe undeva :-"

    ResponderEliminar
  4. vrei sa zici ca asculti manelele lu ala din fata pentru ca ti-e drag? si nu ai coborî sa ii opresti curentul de la panou daca ai putea? si stiam k o sa zici ceva de genul...dar continui pe mess, solo que me hacia ilusion responderte aqui;));))

    ResponderEliminar
  5. Imi place Yonne:) Ce mare dreptatea ai cand ai spus: "Astea includ izolare de multe ori, refulare, perseverenta, demnitate, lupta, neacceptare, curaj, critica...o, da, cata critica." Asa e. Cu cat incercam sa fim mai unici, mai diferiti, mai ca noi...cu atat mai mult si mai mult vom fi criticati! Si asta pt ca pentru unii, a nu fi ca ei inseamna a fi impotriva lor! Deaia cel mai important e sa avem curajul, sa avem libertatea si sa alegem sa iubim! Pentru ca la un adica, toate celelalte trec...toate alegerile, dupa cum ai spus si tu, sunt conditionate(intr-o oarecare masura), dar unica libertate care e cu adevarat libera e cea de a iubi! Si libertatea asta poate aduce consecinte, dar intr-un final, toate aceste consecinte sunt bune, pt ca dainuiesc vesnic!Deci, sa alegem sa iubim noi...restul treaba lor ce fac!

    ResponderEliminar